Chirurgia cataractei
Chirurgia cataractei
Intervenţii chirurgicale care permit recăpătarea vederii prin înlocuirea definitivă a cristalinului bolnav.

Operatiile sunt realizate de Dr. Coman Ionela în Secţia de oftalmologie din cadrul Spitalului Videle, dotat cu un bloc operator complet, la cele mai înalte standarde în domeniul intervenţiilor chirurgicale de cataractă.

Tipurile de intervenţii chirurgicale realizate de Dr. Coman Ionela:

 1. Cataracta- facoemulsificare- cu implant de cristalin artificial foldabil (sferic/asferic, monofocal sau multifocal, toric, cu filtre de protectie etc.)
 2. Operatii de pterigion cu plastie conjunctivala, xantelasme, chalazion
 3. Operatii pentru traumatologie oculara

Chirurgia cataractei - scurtă prezentare, tipuri de cristaline folosite, rezultate, complicaţii, informaţii, instrucţiuni, indicatii

Singurul tratament eficient al cataractei este cel chirurgical. Cataracta se opereaza cand activitatea cotidiană a pacientului este afectată în mod evident. Cataracta nu este o urgenta de tratament, însă aceasta nu trebuie amanata mult, întrucît devine mai dificil de operat, riscurile cresc, iar vindecarea postoperatorie poate se extinde pe o perioada mai lungă de timp.

Tehnicile moderne utilizate in cadrul Secţiei de oftalmologie a Spitalului Videle permit interventia chirurgicala foarte rapida (operatia dureaza 20- 25 minute).

Intervenţia chirurgicală este realizată exclusiv prin tehnica "facoemulsificarea prin microincizie cu implantare de cristalin foldabil", avand avantajul major ca incizia să fie foarte mica (2.2- 2.4mm)- considerente pentru care nu necesita sutură, nu sangereaza, nu determina astigmatism postoperator si se cicatrizeaza foarte repede, impiedicand astfel posibilele infectii postoperatorii.

In Secţia de oftalmologie a Spitalului Videle operatia de cataracta se efectueaza cu aparat computerizat de facoemulsificare de ultima generatie (Infiniti- Alcon).

Principiul operatiei consta in dizolvarea cataractei cu ultrasunete, apoi aspirarea ei, dupa care se implanteaza cristalinul artificial.

Tipuri de cristaline artificiale folosite:

 • Secţia de oftalmologie a Spitalului Videle foloseste cele mai moderne tipuri de cristaline artificiale, toate foldabile, acestea putand fi implantate pe o incizie extrem de mica (2,2-2,4mm).
 • In mod clasic si cel mai frecvent, se implanteaza un cristalin artificial "monofocal" (asferice, torice, sau/si cu filtre suplimentare de protectie), in urma caruia pacientul are nevoie de ochelari de aproape, şi, în anumite situaţii, de distanţa (necesitatea purtării şi unui ochelar de distanţă este determinată de existenţa unor probleme oculare anterioare).
 • De asemenea, pot fi implantate cristaline artificiale "multifocale" (asferice, torice, sau/si cu filtre suplimentare de protectie), care elimina 99% nevoia de a purta ochelari, atat la distanta cat si aproape.

In Secţia de oftalmologie a Spitalului Videle se folosesc urmatoarele tipuri si marci de cristaline artificiale:

 • Cristaline monofocale sferice (producatori: Alcon, Zeiss sau Hanita), cele mai simple din punct de vedere structural, au filtru de protectie impotriva radiatiilor UV. Se introduc pe incizie de 2.2mm- 2,4 mm.
 • Cristaline monofocale sferice sau asferice cu filtru galben (producatori: Alcon, Zeiss sau Hanita)- au un filtru de protectie pentru retina suplimentar, pentru radiatiile albastre.
 • Cristaline monofocale asferice (producator Alcon, Zeiss sau Hanita)- asfericitatea asigura o acuitate vizuala mai clara si un contrast postoperator mai bun decat cele sferice, mai ales noaptea; au, de asemenea, avantajul de a putea fi introduse pe microincizie de 2,2-2,4mm.
 • Cristaline monofocale torice (Alcon- Acrysof Toric)- corecteaza si astigmatismul, daca acesta exista anterior operatiei.
 • Cristaline multifocale (Alcon- Acrysof ReStor asferic)- acestea permit pacientului, in 99% din cazuri, sa nu mai poarte ochelari dupa operatie, nici de distanta, nici de aproape; au structura asferica si filtru galben de protectie (Alcon sau Zeiss).

Preţurile pachetelor chirurgicale aferente fiecărui tip de cristalin se regăsesc la secţiunea "Servicii şi tarife" ale acestui site.

Rezultate

Operatia de cataracta prin facoemulsificare este una dintre cele mai sigure interventii chirurgicale, iar eventualele complicatii intraoperatorii si postoperatorii sunt in întregime tratabile.

In general, recuperarea este realizată într-un procent foarte ridicat, dar trebuie menţionat faptul că rezultatul final al vederii poate fi influentat si de prezenta unor boli asociate (de exemplu: leziuni fund de ochi, degenerescente maculare, atrofie de nerv optic, retinopatie diabetica sau pigmentara si altele).

Complicatii intra si postoperatorii

Ca orice manevra chirurgicala, si operatia de cataracta poate avea anumite riscuri, incidente si complicatii, atat intraoperator cat si post operator.

Secţia de oftalmologie a Spitalului Videle deţine capabilităţile necesare asigurării standardelor în materie care se impun la nivelul sălii de operatii, respectiv: o dezinfectie si asepsie perfecta a salii, instrumente de unica folosinta, sterilizarea dupa fiecare pacient, campuri chirurgicale de unica folosinta etc.

Intraoperator, posibilele complicatii sunt:

 • spargerea capsulei posterioare, pe care trebuie asezat cristalinul artificial;
 • atingerea endoteliului cornean, cu edem cornean prelungit postoperator;
 • hemoragia coroidiana, extrem de rara in cazul facoemulsificarii prin microincizie, dar frecventa in operatiile de cataracta prin incizii mari, ducand pana la posibilitatea unei hemoragii masive (hemoragia expulziva), cu consecinte foarte grave.

Postoperator, pot aparea urmatoarele complicatii:

 • edem cornean, ale cărui efecte se diminueaza în timp;
 • cresterea tensiunii intraoculare, recalibrată prin aplicarea de picaturi si/sau tablete;
 • inflamaţii postoperatorii, mai frecvente la ochi cu antecedente de uveite, iridociclite, la diabetici, care pot fi tratate cu antiinflamatorii si midriatice;
 • dezlipirea de retina, mai precoce sau mai tardiva- de obicei apare la ochi cu miopie, sau in cazurile de spargere a capsulei posterioare; necesita o noua interventie chirurgicala, pentru alipirea retinei;
 • infectia intraoculara- endoftalmita- cea mai grava complicatie a oricarei operatii intraoculare, putand duce pana la pierderea vederii si chiar a globului ocular. Este foarte rară şi apare daca nu se respecta anumite reguli de asepsie. Odata aparuta insa, necesita o interventie chirurgicala de urgenta si tratament antibiotic masiv.

Informaţii şi instrucţiuni necesare înainte de operatie

In Secţia de oftalmologie a Spitalului Videle, operatia de cataracta se efectueaza dupa cele mai moderne tehnici si cu cele mai sofisticate aparate existente pe piaţa din Romania, dar şi din lume, la ora actuala. Acest lucru, combinat si cu experienta acumulată de dr. Coman Ionela, face ca interventia chirurgicala sa fie pentru pacient extrem de usoara, fiind urmata de o vindecare rapida, ce nu necesita niste masuri speciale postoperatorii, din partea acestuia.

1. Pentru stabilirea oportunităţii/necesităţii intervenţiei chirurgicale de CATARACTÃ, pacientul trebuie să se prezinte pentru consult:

 • în Secţia de oftalmologie a Spitalului Videle (ce presupune achitarea taxei de 15 RON către Spital- fără alte costuri suplimentare din partea pacientului)
 • la Cabinetul Medical Individual al Dr. Coman Ionela- situat în municipiul Alexandria (consultul este realizat în regim 100% privat şi necesită achitarea sumei de 50 RON - fără alte costuri neanunţate sau suplimentare care să fie suportate de pacient).

Menţionăm că pacientul are libertatea de a opta pentru oricare dintre cele două puncte de consultaţii asigurate de dr. Coman Ionela (CMI Coman Ionela şi/sau Spitalul Videle), costurile consultaţiei necesare diagnosticului de cataractă fiind specificate la punctele A şi B sau în cadrul site-ului, la secţiunea "Servicii şi tarife" (pentru CMI Coman Ionela).

În situaţia în care intervenţia chirurgicală se impune, poate fi realizată o programare (la unul dintre cele două puncte sau telefonic), pentru intervalul
următor, în vederea realizării operaţiei efective, ce va avea loc exclusiv în cadrul Secţiei de oftalmologie a Spitalului Videle.

2. Una dintre facilităţile oferite de Spitalul videle o constituie internarea pacientului în Secţia de oftalmologie, pe durata întregului demers chirurgical (Luni- Miercuri, dacă intervenţia are loc MARŢI, sau Luni- Joi, dacă intervenţia se desfăşoară MIERCURI), opţiune care NU mai implică deplasarea repetată a pacientului la spital (internarea reprezintă o facilitate pentru pacienţii care nu domiciliază în localitatea Videle, dar poate fi conferită oricărui pacient- la alegerea acestuia).

Dacă pacientul deţine posibilităţi de deplasare şi/sau nu doreşte să beneficieze de această facilitate, acesta va putea, după prezentarea la Spital şi îndeplinirea
formalităţilor spitaliceşti, să se deplaseze la domiciliu, demersul chirurgical derulându-se în aceleaşi condiţii ca cele oferite pacienţilor internaţi.

3. De regulă, programarea constă în stabilirea săptămânii în care pacientul doreşte/este dispus să efectueze operaţia de cataractă.

În prima zi a săptămânii programate, respectiv LUNI, pacientul se prezintă la Spitalul Videle, Secţia oftalmologie, pentru internare şi realizarea masuratorilor necesare (biometrie etc.) stabilirii tipului de cristalin artificial cel mai potrivit pacientului, moment în care se stabileşte şi ziua de operaţie (MARŢI sau MIERCURI).

În cazul în care măsurătorile biometrice au fost deja efectuate de dr. Coman Ionela la Spitalul Videle pacientul se va prezenta la Spital în ziua operaţiei, conform programării efectuate anterior, pentru internare şi intervenţie chirurgicală.

Internarea presupune achitarea către Spital a unei singure taxe în valoare de 15 RON, fără alte costuri suplimentare.

Pacientul se va prezenta la Spital cu următoarele documente: BILET DE TRIMITERE de la medicul de familie arondat, CARTE de IDENTITATE şi TALON/CUPON de PENSIE sau dovada calităţii de asigurat/co-asigurat la una dintre Casele de Asigurări de Sănătate.

4. După efectuarea intervenţiei chirurgicale efective (MARŢI sau MIERCURI), pacientul poate rămâne internat sau poate fi externat, în funcţie de opţiunea aleasă.

În situaţia în care pacientul optează pentru internare, acesta va fi externat a doua zi după operaţie, avînd în vedere faptul că în următoarea zi, după intervenţia chirurgicală, este obligatorie prezentarea pacientului la Spital pentru examinarea medicală din partea doctorului chirurg.

În cazul în care pacientul doreşte să fie externat, după intervenţia chirurgicală acesta se poate deplasa la domiciliu, având obligaţia de a se prezenta a doua zi la control.
Indiferent de calitatea pacientului (internat sau ambulatoriu), pachetul chirurgical este achitat integral de către pacient şi diferă numai în funcţie de opţiunile alese (cristalinul/pachetul chirurgical dorit), preţurile fiind specificate la secţiunea "Servicii şi tarife".

Subliniem faptul că nu există costuri suplimentare din partea pacientului, în afara celor anunţate în cadrul site-ului.

Recomandări ante-operatorii

 • Pacientul trebuie sa duca o viata normala, sa se alimenteze normal, sa-si continue activitatile zilnice normale, pana in ziua operatiei.
 • Trebuie sa-si ia tratamentul general în continuare/fără întrerupere pentru celelalte afectiuni (dacă ESTE cazul - acest tratament se ia inclusiv in ziua operatiei).
 • NU trebuie intrerupt tratamentul antihipertensiv sau cel antidiabetic, nici chiar cel anticoagulant, întrucât nici unul din aceste tratamente NU INFLUENŢEAZÃ OPERAŢIA sau evolutia postoperatorie.
 • In ziua operatiei, pacientul mananca ceva usor, poate bea lichide ca intr-o zi obisnuita, se imbraca cu ceva usor, care sa nu incomodeze la gat.
 • În ziua operaţiei este INTERZIS consumul bauturilor alcoolice.
 • În situaţia în care pacientul optează să nu se interneze în Spital pentru intervenţia chirurgicală de cataractă, este obligatoriu ca pacientul sa vina insotit la operatie si, mai ales, sa plece insotit de o ruda/prieten/cunostiinta, care sa-l duca acasa cu masina personala sau cu un taxi.

Indicaţii ante-operatorii

Înainte de operatie, pacientul este îmbracat in echipament steril, se instilează picaturi de dilatat pupila, i se efectueaza toaleta locala oculara, diverse perfuzii-dupa caz etc.

Ulterior se efectueaza anestezia locala.

Interventia pentru cataracta prin facoemulsificare, cu implant de cristalin artificial foldabil, nu dureaza mult, aproximativ 20- 25 de minute.

Toate acestea cer timp, astfel incat, pregatirea preoperatorie, operatia in sine si urmarirea postoperatorie pot insuma un timp de doua ore/doua ore si jumatate.

Instrucţiuni post-operatorii / după operaţie

 • Dacă pacientul optează să rămână internat după operaţie până a doua zi, acesta va beneficia de îngrijiri medicale specializate de către personalul calificat al Spitalului, precum şi de instrucţiunile necesare respectării regulilor post-operatorii.
 • În situaţia în care pacientul optează să NU rămână internat după intervenţia chirurgicală, NU se recomanda plecarea de la operatie cu autobuz, microbuz, tren etc.
 • A doua zi, pacientul poate veni la control si cu un mijloc de transport in comun, preferabil sa fie tot insotit.
 • La urmatoarele vizite, poate sa vina si neinsotit, indiferent de mijlocul de transport.


Recomandari postoperatorii

Pacientii operati in Secţia de oftalmologie a Spitalului Videle primesc dupa operatie instructiuni verbale si scrise cu ceea ce se recomanda si ceea ce este
contraindicat in primele 2-4 saptamani postoperatorii.

In prima zi postoperator, pacientul este instruit asupra efectuarii tratamentului si a conduitei postoperatorii: incepe tratamentul local cu picaturi si va reveni la control dupa aproximativ 3- 4 saptamani, cand se face un control final al ochiului operat si va primi prescriptia pentru ochelari, dupa cum este nevoie. Desi tratamentul dureaza 3- 4 saptamani, reintegrarea in viata activa este mult mai rapida, in cateva zile dupa operatie, in functie si de tipul de activitati desfasurate de pacient.
  

Informaţii necesare după operatie

 • Pacientul trebuie sa-si faca tratamentul, asa cum i-a fost indicat si explicat.
 • Trebuie sa vina la control in prima zi postoperator, precum si la vizitele ulterioare indicate de medic.
 • Nu are voie sa se apese pe ochi; trebuie sa se fereasca de traumatisme, chiar minime, in regiunea oculara.
 • Poate iesi afara inca de a doua zi postoperator.
 • Sa se fereasca de praf si de curenti de aer. In acest sens, e indicat sa poarte dupa operatie ochelari de soare, sau cu lentila protectoare heliomata, fara dioptrii.
 • Se poate uita la televizor, folosind vechii ochelari de TV- exista unele exceptii, cara vor fi discutate, daca e cazul, la primul control, cu medicul
 • Poate citi, de asemenea, cu vechii ochelari de citit- exista si in acest caz unele exceptii, pe care medicul le subliniaza la primul control.
 • Nu doarme pe partea ochiului operat.
 • Nu se spala pe ochiul operat. Se va spala pe fata, dar se va ocoli ochiul. Acesta va fi spalat, daca face secretie sau urdori, cu un pansament steril inmuiat in ser fiziologic (ambele se gasesc la farmacii). Cu acesta se vor curata cu blindete pleoapele, genele si "coltul" ochiului, dimineata la sculare.
 • Se poate face dus corporal din prima zi postoperator.
 • Pacientul se poate spala pe cap dupa 2-3 zile de la operatie, dar cu capul lasat pe spate, ca la coafor.
 • Ochiul operat nu poate fi machiat aproximativ doua saptamini. Restul fetei poate fi fardata.
 • După aproximativ doua saptamani pacientul poate intra incet-incet in viata normala.

Indicaţii post-operatorii

 • Dacă pacientul NU este internat în Secţia de oftalmologie a Spitalului Videle (la alegerea pacientului), acesta va părăsi Secţia cu un pansament steril pe ochiul operat, pansament pe care NU îl va da jos până a doua zi dimineata, când una dintre asistentele Spitalului îi va da jos pansamentul.
 • Pacientul pleaca acasa insotit, cu o masina personala sau cu un taxi.
 • În ambele situaţii (internat sau ambulatoriu), pacientul trebuie să stea cat mai linistit, maninca ceva usor, poate privi la televizor cu celalalt ochi (cel operat fiind pansat), si se odihneste.
 • Este de preferat sa nu doarma pe partea ochiului operat.
 • Daca are dureri, ceea ce este putin probabil, poate lua un antalgic de tipul Algocalminului, sau echivalente.
 • Pacientul NU umbla la pansament si NU se apasa la ochi !
 • În ambele situaţii (internat sau ambulatoriu), pacientul se prezintă a doua zi dimineata la control.
 • Un cadru medical specializat va depansa pacientul si va face toaleta locala, pregatindu-l astfel pentru controlul ce va fi efectuat de catre medicul care l-a operat.
 • După controlul post-operator (a doua zi), pacientul va primi protocolul operator cu eticheta/pachetul cristalinului, o reteta de picaturi si instructiuni despre regulile pe care trebuie sa le respecte pâna la vindecarea operatiei.

Speram că aspectele prezentate le gasiti utile pentru pregatirea dinaintea operatiei, precum si pentru ingrijirea dvs. post-operatorie.